måndag 14 november 2016

Trump och 90-talsförnekelsen

Trump vann. Och jag tänker på en svensk fiktiv roman om Förintelsen: Vibeke Olssons Molnfri bombnatt från mitt av 90-talet. Utgiven före den svenska skulddebatten, i ett Sverige som krampaktigt lutade sig mot Neutraliteten, som om ordet i sig gav oss fria ryggar.

Att följa huvudkaraktären Hedwig, är som att läsa av var vi stod då, på den tiden. Hedwig är nämligen ett offer för omständigheterna. Hon går med i Hitlers ungdomsparti och bär den bruna uniformen. Visserligen håller hon inte med om allt nazisterna säger om judar, men likväl fäster hon partinålen i bröstfickan. Hon flyter med. Det går inte att klandra henne. Hon är ju bara ung. Till synes utan val.

Hon ser några judar bli illa behandlade, och reagerar med bestörtning. I tysthet. Hon slår inte uppåt och inte heller neråt. Hon är bara tyst. Flackar med blicken. Blir alltmer inträngd.

Till synes utan val. Till synes utan skuld.

Sedan: En krossad illusion senare. Efter skulddebatten och Göran Perssons ”Om detta må ni berätta”-kampanj. Efter granskningen av Sverige under Förintelsen, har även litteraturen svängt åt ett annat håll.  

Skulden och skammen är själva fundamentet i dagens svenska Förintelseroman. Huvudkaraktärerna har faktiskt blod på fingrarna. Det är den stora skillnaden. Men i förnekelsen av den egna skulden upprätthålls vardagen, det viktigaste för överlevnaden. Med andra ord: Blodet stänker. De håller i kniven. Sedan går de in i ett annat rum och kokar kaffe.  

Offret har blivit förövare. Vi vågar se det nu.


Och Trump, var kommer han in i allt det här? Jag bara känner på mig att allt hänger ihop. Vad säger ni?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar